Aici poate fi textul referitor la autor
IMAGE001.BMP (147.54kB)
Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 

Primaria Orasului Dolhasca

 

PERSONALITATI

Dolhasca, localitate cu un statut vechi de aşezare istorica, a suferit multe transformări fiind frământată de foarte multe evenimente, naturale, şi sociale, având contact cu acestea încă de la consolidarea sa ca drept sălaşul unei comunităţi umane.

Datând istoric încă de pe vremea lui Alexandru cel Bun, a acumulat fapte istorice demne de consemnat, dovada fiind urmele lăsate de înaintaşii noştri pe aceste meleaguri, aşa cum sunt ruinele vechii Biserici din Poiană zidită de Alexandru cel Bun sau însuşi Mănăstirea Probota zidită şi pictată în timpul domniei lui Petru Rareş, una din perlele artei şi arhitecturii Moldave. Implicit, în urma acestor derulări de evenimente, pe aceste locuri s-au remarcat multe personalităţi, care s-au implicat in soarta comunităţii, au făcut parte din ea, au dus faima mai departe a acestor locuri şi au contribuit în mare măsură la evoluţia societăţii.

În afara Domnitorului Petru Rareş cu toata Suita sa, care a ales localitatea, ca loc de refugiu al său, al mamei sale Doamna Oltea şi a multor dregători şi persoane cu ranguri militare, putem cita în perioada 1789-1889, pe străbunicul poetului Eminescu, bunicul, Ralucăi Eminovici îşi are originea pe aceste meleaguri. Tot aici şi-a avut reşedinţa boierul Raftivanu care a lăsat in urma sa construită o biserica impunătoare cu patru turnuri, dând satului numele său adică Poiana Răftivanului, ulterior aici s-a stabilit boierul Manu Sterea, care în anii de după războiul al doilea mondial, a fost obligat să lase în paragină, conacul boieresc şi moşia din Poiana Răftivanului şi să plece în lumea largă.


Tocmai,o persoană din această familie cu nume răsunător, MANU STERE ALEXANDRA IOANA actor şi regizor de marcă în teatrul românesc a revenit după anii revoluţiei din 1989 pe meleagurile natale, reintrând în posesia a o parte din bunurile ce au fost confiscate în anii de după 1944 tatălui său. Prin prestaţia sa în ţară şi peste hotare, în teatrul şi filmul românesc regizoarea MANU STERE ALEXANDRA IOANA a reuşit să facă faţă într-un mod strălucit carierei sale artistice fiind una din personalităţile făcătoare de artişti . În anul 1995 i s-a conferit TITLUL DE CETĂŢEAN DE ONOARE , al localităţii Dolhasca, alături de alţi fii ai urbei.

Consecvent în toată activitatea sa, eruditul învăţător emerit ARŞINEL ALEXANDRU, născut în anul 1901, a fost sufletul activităţii cultural artistice începând cu anul 1925 până în anii 1975. Este primul învăţător localnic care înfiinţează în anul 1926, Societatea corală „Doina” şi un taraf muzical, prin care numeroşii participanţi din zonă obţin numeroase premii în competiţiile vremii. În anul 1994 primeşte TITLUL DE CETĂŢEAN DE ONOARE al localităţii Dolhasca, lângă titlul de ÎNVĂŢĂTOR EMERIT obţinut anterior. Este considerat părintele fondator al CASEI DE AJUTOR RECIPROC a personalului din învăţământul zonal. A cooperat cu multe personalităţi de vază ale culturii româneşti, a fost culegător de folclor, a iniţiat un studiu monografic al localităţii Dolhasca. A dirijat mulţi ani corul cadrelor didactice din învăţământ, a participat la punerea în scenă a multor spectacole şi a jucat multe roluri în echipa de teatru a Căminului Cultural.

În acelaşi context, altă personalitate marcantă a locurilor noastre este d-l ALEXANDRU ARŞINEL – actorul teatrului de comedie, care nu mai are nevoie de nici o prezentare deoarece el este propriul mesager prin vasta sa activitate teatrală si socială, fiind director al teatrului C: TĂNASE. După anii 1989, actorul vizitează mai frecvent localitatea natală gospodărindu-şi moştenirea de la părinţi, cărora le poartă respectul binemeritat pentru cei dispăruţi. A luat contact cu autorităţile locale, punând „umărul” la multe activităţi locale. Astfel, a participat la inaugurarea noului local de primărie în anul 1993, apoi la mai multe simpozioane organizate în cadrul Bibliotecii comunale. În anul 1995 i s-a conferit TITLUL DE CETĂŢEAN DE ONOARE al localităţii Dolhasca, alături de distinsa colegă MANU ALEXANDRA IOANA, un gest meritat pe deplin, ca semn al recunoaşterii laborioasei sale activităţi şi a promovării imaginii comunei Dolhasca în lume. De asemenea participă la întâlnirea cu fiii satului din 1 noiembrie 1998, prima întâlnire a fiilor acestei localităţi de pretutindeni organizată în Dolhasca. După anul 2000, contribuie din plin la îmbunătăţirea acestei imagini a urbei locale, sprijinind participarea formaţiunilor folclorice ale Căminului Cultural Dolhasca, pe scena emisiunii ROBINGO TVR1, unde sunt cunoscute publicului român preocupările autorităţilor din Dolhasca şi câteva demonstraţii artistice ale formaţiunilor orchestrale si de dansatori.

Neobosit, ajută mai departe localitatea, sprijinind-o în dotarea cu mijloace de transport, una din reuşitele majore ale acestor vremuri. Este şi în prezent preocupat de frământările locurilor natale şi vibrează alături de cei care trăiesc aici, fiind deseori în mijlocul lor. Astfel, a participat la toate festivalurile folclorice organizate în localitate, aducând umorul pe scena dolhascană şi veselind consătenii săi, aşa cum numai dânsul ştie să o facă. A fost, este şi va fi în continuare flacăra vie care aprinde speranţa tuturor localnicilor spre mai bine, fiind mesagerul lor în lumea ce ne înconjoară.

Alte firi, cu caractere la fel de ferme şi impunătoare, venind din toate domeniile de activitate, sunt catalogate ca personalită41ţi importante prin munca lor prin ceea ce au realizat şi dăruit societăţii şi neuitând nici o clipă faptul că îşi au originea pe aceste meleaguri. Aşa putem enumera şi alte personalităţi deţinătoare a TITLULUI DE CETĂŢEAN DE ONOARE al localităţii:

Doctor CONSTANTIN ARSENE – Bucureşti – stralucit chirurg neurolog - postmortem

Prof. Dr. TOPOLNICEANU EUGEN – Iaşi

Prof. dr. DROBOTĂ GHEORGHE – fost jucător consacrat al Naţionalei de RUGBY – Decan al Facultăţii de Agricultură – Iaşi